E-Belediye

Çözüm Merkezi
E-İmar
Talep Sorgulama
Borç Ödeme
Asfalt Çalışmaları
Kurs Kayıt
Vefat İlanları
Kent Rehberi

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR, “TARİHİ YAPILARI, DAHA İŞLEVSEL HALE GETİRİYORUZ”

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, restorasyon sonrası ‘Gök Gözlem Evi’ olarak faaliyet gösterecek olan Erkilet Bölgesi’ndeki 8 asırlık Hızır İlyas Köşk’ünde incelemelerde bulundu. Başkan Çolakbayrakdar, çalışmayla tarihi yapıyı kültürel miras olarak kazandıracaklarını ve daha işlevsel hale getireceklerini söyledi.

Hıdırellez olarak da bilinen Hızır İlyas Köşkü'nün bölümlerini tek tek gezerek, yetkililerden çalışmaların son durumu hakkında bilgi alan Başkan Çolakbayrakdar, bir yandan kentsel dönüşüm yaparak Kocasinan’ın çehresini değiştirdiklerini diğer yandan ise kentsel dönüşümün başka bir boyutu olan tarihi yapılara sahip çıktıklarını ifade etti. Kültürel miraslarımızı koruyup yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çok yönlü çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Başkan Çolakbayrakdar, “Erkilet bölgesinde yer alan, 1200'lü yıllarda yapılan ve Hıdırellez olarak da bilinen Hızır İlyas Köşkü'nde devam eden restorasyon çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte bu tarihi mekan ‘Gök Gözlem Evi’ olarak hizmet vermeye başlayacaktır. Bir yandan tarihi yapılara sahip çıkıyor, bir yandan ise içerisine fonksiyon yükleyerek, bizden sonraki kuşaklara aktarılması için gayret ediyoruz. Kocasinan Belediyesi olarak, tarihi hazinemizden süzülen bu güzel eseri yeniden kültür mirasımıza kazandıracağız. Restorasyon sonrası bu merkezde gençlerimiz, özgün bilimsel araştırmalar yapmanın yanı sıra yıldız, gezegen, ay ve güneş gibi gök cisimlerini gözlem yapabilecekler ve böylelikle vermiş olduğumuz eğitimle geleceğin bilim adamları ile teknoloji yıldızlarını yetiştirmeye katkı sağlayacağız. Şimdiden Kocasinan’a Kayseri’ye hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Düşük basınçlı hassas cephe temizliği uygulamasıyla duvarlardaki yazıların silinip, orijinal haline dönüştürüldüğü yapıda restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca tarihi yapı, eşsiz şehir manzarasıyla da dikkat çekiyor.

HIDIRELLEZ KÖŞKÜ

13. yüzyıl Selçuklu dönemi eseri olan Hıdırellez’i Köşkü, Anadolu Selçuklu Sultanı 2'nci Gıyasettin Keyhüsrev tarafından Hıdırellez Tepesi’ne büyük bir tümülüsün üstüne yaptırılmıştır. Av köşkü olarak planlanan yapı bazı kaynaklara göre şifahane olarak kullanılmıştır. Şehre hakim bir konumda bulunan yapıda; hol, mescit, eyvan ve bir mutfak bulunmaktadır. Ayrıca yapı, kesme taş duvar örgüsü ile inşa edilmiştir ve duvarlar yığma tekniğiyle yapılmıştır. Kocasinan Belediyesi’nin restore çalışmalarını hızla devam ettirdiği yapı, Gök Gözlem Evi olarak vatandaşların hizmetine sunulacak.